Studie en loopbaan één rechte weg??

Zelfs in 2018 wordt er door veel mensen nog gedacht dat studiekeuze en loopbaan één rechte weg is. Mijn ideaal is mensen flexibeler en creatiever naar hun studie en loopbaan te laten kijken. Als jij je keuzes niet meer hoeft te baseren op goed of fout, gun jij jezelf veel meer groeimogelijkheden. Je ziet dan iedere ervaring als een leerervaring. Op basis van deze leerervaring kun je weer nieuwe keuzes maken. En iedere volgende keuze hoeft niet te betekenen dat je daar dan je hele leven aan vast zit, tenzij je dat graag wilt natuurlijk.

Positieve voorbeelden
Ouders en docenten kunnen hierin veel voor jongeren betekenen. Als zij aan de slag gaan met zelfontwikkeling en open staan voor nieuwe ervaringen, dan zijn zij een mooi voorbeeld voor hun jongeren. Mensen leren het meest van positieve voorbeelden van anderen. Als klein kind leer je praten door het nadoen van anderen. Je woordenschat wordt steeds groter. Leer je lopen door vallen en opstaan. Je evenwicht wordt steeds beter door vaak te oefenen. Als je dit voor ogen houdt bij alles wat je leert in je leven, gaat er nooit iets fout, hooguit anders dan verwacht.

In ons onderwijssysteem wordt er van je verwacht dat je direct de juiste studierichting kiest en je vervolgens je hele leven in diezelfde richting gaat ontwikkelen. De werkelijkheid is vaak anders, vraag maar aan volwassenen om je heen. Natuurlijk zijn er nog mensen die hun hele leven hetzelfde werk blijven doen, maar dat zijn er steeds minder. Soms omdat dit door omstandigheden (ziekte, ontslag, faillissement) zo is gelopen, maar vaak ook omdat mensen zich willen blijven ontwikkelen. Door de ervaringen die ze hebben opgedaan weten ze steeds beter wat ze willen. En in ieder geval wat ze niet meer willen.

                                    ‘Goed? Fout? Of een leerervaring?’

Realistisch
Het is belangrijk dat we realistischer naar onze loopbanen gaan kijken. Wat we vaak doen, is de illusie wekken dat er altijd voor iedereen een perfect passende baan is. En als je die perfecte baan niet hebt dan ligt dat aan jezelf, want dan heb je niet genoeg je best gedaan. Er zijn veel mensen die heel erg hun best doen. Maar door pech of een arbeidsmarkt die niet vraagt om wat jij het liefste doet, zit die superleuke baan er (nog) even niet in. Vat het niet persoonlijk op, dat is slecht voor je humeur en je komt er geen steek verder mee.

Brood op de plank
Als je een niet passende baan hebt, want hé je wilt toch brood op de plank, neem je hiermee ‘voorlopig’ genoegen. Om toch een positieve balans voor jezelf te houden, kun je in je vrije tijd dingen gaan doen waar je blij van wordt. Of die misschien zelfs aanvullend kunnen zijn voor je cv. Soms kun je in je huidige werk al wel leuke taken naar je toe trekken. En als je huidige baan echt geen optie meer voor je is, kun je ook voor een werkgever kiezen waar veel valt te leren, al is het dan nog niet jouw droombaan.

Maak gebruik van je netwerk, vertel waar je naar op zoek bent. Het is fijn als je duidelijk hebt welke waarden voor jou belangrijk zijn in je werkzame leven. En als je weet naar welke bedrijven of instanties je interesses uitgaan, dan kun je de kans pakken zodra die zich voordoet. Soms moet je erg veel geduld hebben, soms komt iets zomaar op je pad. Een open houding helpt om ook mogelijkheden te zien waar je in de eerste instantie nog niet aan had gedacht.

Voeg een reactie toe