Groeipijn

Je weet het vast nog wel, dat je als kind pijn had in je ledematen. Pijn waar geen verklaring voor werd gevonden. Vaak werd het dan onder de noemer groeipijn geschoven. Het gaat vanzelf weer over. Het hoort er even bij.

Je herkent het vast
Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij persoonlijke groei. Bij buiten je comfortzone gaan. Bij nieuwe dingen leren. Bij zaken aangaan waarvan je zegt: “ik heb het nog nooit eerder gedaan, maar wil het heel graag leren”. In je hoofd weet je ook dat je dit heel graag wilt doen. Dat het een super ervaring gaat worden, zelfs los van het resultaat. Maar dat betekent niet dat het niet spannend is. Of dat je er geen buikpijn van hebt. Of hoofdpijn. Of een onrustig gevoel. Iedereen kan het weer ergens anders in zijn lichaam voelen. Dat je jezelf afvraagt:           

“Waarom wil ik dit ook alweer?”

Waardevolle ervaringen mislopen
Als je al vele stappen in je persoonlijke groeiproces hebt gezet, ga jij je eigen signalen herkennen, je weet dat het erbij hoort. Wanneer je aan het begin staat van je persoonlijke groei, omdat je nog jong bent. Of misschien waren er in je leven eerst andere prioriteiten. Dan kan het heel erg schrikken zijn. Je denkt misschien: “als mijn lichaam zoveel signalen geeft, dan moet ik het maar niet gaan doen”. Meestal gaat het om angst voor het onbekende, voor de onzekerheid. Het is jammer als je daar aan toe zou geven, omdat je waardevolle en leerzame ervaringen gaat mislopen.

Komt het ooit goed?
Weet je hoe eng ik het vond om mijn baan op te zeggen? Het voelde als een sprong in het diepe. Als je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Mijn ouders hadden mij geleerd dat ik dat nooit moest doen. In een positieve bui wist ik dat het goed zou komen. Maar in een negatieve bui vroeg ik me af of het ooit goed zou komen. Je gedachten over jezelf kunnen alle kanten opgaan. Ze zijn heel vaak niet helpend. En wat ben ik blij dat ik de sprong heb gewaagd. Het heeft mij zoveel positiviteit, kennis en nieuwe inzichten gebracht. Dat had ik voor geen goud willen missen.

Het gaat weer over
Zonder groeipijn geen zelfontwikkeling. Iedereen die aan iets compleet nieuws is begonnen zal het er mee eens zijn. Het maakt niet uit of je 17 of 55 bent. Meestal praten we er niet over. Want wat zullen anderen ervan denken? Daardoor lijkt het dat je de enige bent. Wees gerust dat ben je echt niet. We kiezen liever voor gemak dan voor moeite doen. Maar als je bedenkt wat het je in de toekomst oplevert om in beweging te komen wil je vast wel op weg gaan. Vooral als je weet dat groeipijn er even bij hoort, maar ook weer over gaat.

Voeg een reactie toe