Is dit het nou?

Heb jij dat wel eens? Een stiekem gevoel dat je bekruipt met: “is dit het nou?” Je hebt een prima leven, eigenlijk valt er niets te klagen, je hebt alles wat je hartje begeert en toch… steekt een onrustig gevoel steeds vaker de kop op. Het kan zijn dat je niet al je talenten benut, dat je al een tijdje op de automatische piloot werkt en aan een nieuwe uitdaging toe bent. Natuurlijk kunnen er nog tal van andere redenen zijn. Misschien is het tijd om te onderzoeken waar dit gevoel door komt.

Balans

Heb je helemaal de baan/studie van je dromen, maar geeft je lichaam signalen dat je dit niet heel lang meer gaat volhouden? Vaak zegt je verstand: niet zeuren, gewoon doorgaan, iedereen heeft het wel eens moeilijk. Toch is de vraag of het verstandig is naar dit stemmetje te luisteren. We zijn in de westerse wereld verleerd om naar onze intuïtie te luisteren. Terwijl juist de samenwerking tussen verstand en gevoel de beste keuzes oplevert. Je hoeft meestal niet je baan/studie op te geven, maar beter met je energieverdeling om te gaan. We verlangen soms meer van ons lichaam en brein, dan we daadwerkelijk aankunnen, mede veroorzaakt door onze prestatiemaatschappij. Inzicht hoe dit voor jou werkt levert meer balans op.

Assertief

Ben je wel eens jaloers op mensen die direct zeggen wat ze ergens van vinden? Kom je niet altijd voor jezelf op? Je wilt vaker nee zeggen en durven aangeven dat je het ergens niet mee eens bent. De eerste stap naar verandering is tegen jezelf zeggen: “ik ben oké en zeker de moeite waard om naar te luisteren!”. Je zelf accepteren betekent dat je erkent dat je niet perfect bent. Het mooie hiervan is dat wanneer je zelf niet perfect hoeft te zijn, je dat ook niet van anderen verwacht. Lukt dat (nog) niet, wees dan zo assertief om jezelf hulp te gunnen.

Perfectionist

Is het voor jou niet snel goed genoeg? Ga je altijd voor nog beter? Je werkgever/docent is vast heel blij met jou. Je bent een harde werker, die er niet de kantjes vanaf loopt. Je doet altijd je best en zorgt voor een goed resultaat. Ook ben je erg loyaal aan je leidinggevende, collega`s en klanten/cliënten.  Je hebt met iedereen het beste voor, behalve… met jezelf. Perfectionisme kan een mooie eigenschap zijn zolang je niet in je eigen valkuil beland. Neem contact op als je dit wilt voorkomen.

Zelfinzicht

Je wordt gelukkiger en succesvoller als je doet wat bij je past. Leer jezelf kennen en geef invulling aan je eigen leven. Als je al je talenten, valkuilen en passies leert kennen, kun je veel bewuster keuzes maken. Je kunt ook afwachten wat er op je pad komt en de verantwoordelijkheid voor je leven bij anderen leggen of aan de omstandigheden overlaten. Maar word je daar gelukkig van?

Je eigen keuzes durven maken vraagt initiatief, geloof in je eigen mogelijkheden en je eigen persoonlijke kracht. Iedereen kan een unieke en waardevolle bijdrage leveren aan onze maatschappij. Je wordt gelukkiger en succesvoller als je doet wat bij je past.

Een carrière switch

Goede voornemens maken is niet zo moeilijk. Maar goede voornemens ook uitvoeren… daar hebben veel mensen moeite mee. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zeker voor het maken van een nieuwe studiekeus of carrière switch. Loop niet te hard van stapel, neem te tijd om er over na te denken en er met anderen over te praten. Zorg dat je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, zodat je een realistisch beeld krijgt. Laat je hart en je verstand samenwerken in je keuzeproces, waardoor de kans op succesvol studeren/switchen veel groter wordt.

Heel belangrijk: communiceer over je mogelijke plannen! Deel het met vrienden, familie en klasgenoten. Anderen kunnen je helpen bij het maken van een goede keus. Het kan erg waardevol zijn om te praten met mensen die werkzaam zijn of studeren in de richting waar jij aan denkt. 

Realistisch

Blijf realistisch! Het leven bestaat uit meer dan alleen maar studeren en/of werken. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Je hebt geen invloed op de dingen die je in je leven overkomen, wel op de manier waarop je er mee om wilt gaan. Ontdek je belemmeringen, valkuilen en ontwikkel je doorzettingsvermogen. Je bent goed zoals je bent en ga vooral aan de slag met dingen waar je graag mee bezig wilt zijn.

Met mijn begeleiding help ik je inzichten te krijgen die vaak onbewust al aanwezig zijn. Mijn vragen en werkvormen zorgen ervoor dat je stil staat bij wie je bent, wat je kunt en vooral wat je wilt. Je bepaalt zelf welke keuzes je maakt en welke nieuwe stappen je gaat zetten.