Ontdekkingstocht

We leven in een wereld van overvloed en dat betekent keuzes maken. Want ons brein, ons lichaam kan niet alles en zeker niet tegelijk. Ons oerbrein staat nog in de modus van te korten en zal ons steeds weer verleiden om toch zo veel mogelijk, zo niet alles te willen. Hoe paradoxaal, want we kunnen alle prikkels die er op een dag op ons afkomen maar nauwelijks verwerken. Gelukkig hebben we ook nog een prefrontale cortex, die rond ons 25e levensjaar volgroeid is. Dit stukje brein kan ons helpen om bewuste keuzes te maken. Keuzes die goed zijn voor ons lichaam, onze loopbaan, ons welzijn, ons leven.

Dat we dit nog niet zo goed kunnen is niet gek, want die overvloed is er nog relatief kort. Onze ouders en grootouders hebben niet geleerd om hiermee om te gaan omdat zij in een tijd van tekorten (weinig eten, weinig banen) zijn opgegroeid. Dus afkijken hoe zij het doen heeft geen zin. Wij zullen zelf moeten leren omgaan met de grote hoeveelheid keuzes en daarmee een voorbeeld zijn voor onze (toekomstige) kinderen.

 

“Het is niet gek dat we (nog) niet zo goed kunnen kiezen in een wereld van overvloed”

 

Ontdekkingstocht
Omdat we allemaal ons eigen DNA, onze eigen sociale omgeving en ons eigen referentiekader hebben, zullen we zelf moeten uitvinden welke weg het beste bij ons past. Zie je loopbaan en leven als één grote ontdekkingstocht waarbij je steeds weer bijzondere ervaringen hebt en nieuwe ontdekkingen doet. Dat gaat vaak met vallen en opstaan, waarbij je meestal het meest leert van je mislukkingen. Doordat we massaal succes nastreven, lijkt het, alsof we zelf in de hand hebben dat we een gelukkig leven leiden. Soms is het meer lijden dan leiden. Je hebt niet altijd invloed op wat je overkomt in je leven. Wel heb je een keuze hoe je hiermee omgaat. Accepteren dat het leven niet altijd leuk en makkelijk is helpt veel. Mensen laten, vooral op social media, alleen de leuke momenten van hun leven zien. Daardoor lijkt het alsof al die anderen een perfect leven hebben, behalve jij.

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat mensen die accepteren wat niet te veranderen is en hun eigen keuzes maken op de vlakken waarop dat wel kan, meer tevredenheid ervaren.

Voeg een reactie toe