Je niet laten afleiden = een keuze

Waardoor laat jij je afleiden?
Ben je bezig met de dingen die je belangrijk vindt of laat jij je leiden door de waan van de dag? Vaak hebben we helemaal niet door waardoor we ons allemaal laten afleiden. Dit komt doordat veel afleiding helemaal is geïntegreerd in ons leven. Zeg eens eerlijk, hoe lang kun jij zonder je telefoon? Bij toeval stuitte ik op het boek: ‘Studie-ontwijkend gedrag de baas!’ van Kinge Siljee (2017). Een leerzaam boek voor alle uitstellers (ook buiten studie). Zij stelt dat studie ontwijkend gedrag irrationeel is, want je stelt iets uit wat je uiteindelijk toch moet doen. Je haalt daardoor minder uit je studie, je hebt meer stress en behaalt slechtere resultaten.

‘Ik wilde wel hard studeren, maar mijn leven kwam ertussen’
Kinge Siljee

Vandaag ga ik echt beginnen
Grote kans dat je al vaak tegen jezelf hebt gezegd dat je nu echt gaat beginnen aan dat verslag. Totdat je na een uur merkt dat je al weer met iets anders bezig bent. Realiseer je dat de energie die je op een dag te besteden hebt beperkt is. Als deze energie al op is gegaan aan het kijken van een serie of het bijkletsen met je vriendin in dat leuke kroegje, blijft er weinig energie over voor je studie. Vaak weet je best wel waardoor jij je het meest laat afleiden. Waar besteed jij meer tijd aan dan goed is voor je studieresultaten? Aan telefoon, internet, gamen, series, sociale contacten, verdovende middelen, twijfel of je eigen gedachten?

Begin morgen opnieuw
De eerste stap is om je bewust te worden van de gewoontes waar je veel tijd en energie aan kwijt bent. Om vervolgens deze gewoontes te veranderen. Ook dat kost energie, maar levert je uiteindelijk veel op. Voor gedragsverandering helpt het om de nieuwe gewoontes in een routine te krijgen. Op een vaste tijd opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen om vervolgens op je fiets naar de bibliotheek te rijden en aan het werk te gaan. Als je dit iedere dag volgens hetzelfde ritueel uitvoert zul je merken dat je steeds sneller in de werkflow komt.  Daarnaast kan het inspirerend zijn om mensen om je heen te hebben die net zo hard willen studeren als jij. Het kan ook zijn dat het voor jou beter werkt om in dat gezellige koffietentje te studeren onder het genot van een lekkere cappuccino. Ga op zoek naar een dagritme dat voor jou het beste werkt. Lukt het een dag niet, want hé je bent ook maar een mens, dan begin je de volgende dag weer opnieuw.

Natuurlijk heb je ook ontspanning nodig en moet je ook zeker leuke dingen ondernemen. Van alleen maar streng en gedisciplineerd zijn is nog nooit iemand gelukkig geworden. In onze maatschappij van overvloed aan prikkels is het de kunst om hierin een balans te vinden. Je wilt tenslotte toch graag je diploma halen.

Energie steken in waardevolle zaken
Jij bent echt niet de enige die zich laat afleiden, veel volwassenen hebben er nog steeds moeite mee. Hoe fijn is het dat jij nu al leert je eigen keuzes te maken, dus ook waardoor jij je niet laat afleiden. Daar heb je je hele leven plezier van, want jij gaat je energie steken in zaken die jij waardevol en belangrijk vindt.

Voeg een reactie toe