Ook goed

Een studiekeuze gaat over talent en interesses, maar ook over waarden, wat wil je toevoegen aan onze maatschappij? Wat vind je belangrijk om mee aan de slag te gaan? Waar ben je nieuwsgierig naar? En vervolgens gaat het over kiezen uit een overvloed aan mogelijkheden. Het lijkt vaak dat anderen dit veel beter kunnen, zoals het spreekwoord zegt: “het gras bij de buren is altijd groener”. De vraag is of deze aanname klopt.

Luxeprobleem
Eigenlijk is het een luxeprobleem dat er zoveel te kiezen valt. En dit geldt niet alleen voor studiekeuze maar voor heel veel dingen in ons leven. Het is natuurlijk een luxe dat er voor ons zo veel te kiezen valt. Als je wieg in een ander werelddeel had gestaan viel er weinig te kiezen. Relativeren is dan ook altijd goed. Maar te veel keuze kan ons behoorlijk wat stress opleveren. Het begint al bij het opstaan: wat ga ik eten? Wat trek ik aan? Wat moet ik meenemen vandaag? Gelukkig is ons brein heel goed in het automatiseren van handelingen die we vaak uitvoeren. We worden helemaal gek, als we over alle keuzes die we op een dag maken, bewust moeten nadenken.

Hoe kies jij?
Als je voor belangrijke keuzes in je leven staat kan het heel erg helpen om je wel bewust te worden van je manier van kiezen. Wat ik van veel jongeren hoor is dat ze bang zijn om veel te missen als ze voor een keuze gaan. Als ze een keuze gemaakt hebben gaan ze steeds weer denken: wat als ik toch die andere studie had gekozen? Ben jij zo iemand die na een keuze altijd weer denkt wat als… Weet dan dat er meer dan één studierichting bij je kan passen. Als er na informatie vergaren, open dagen en meeloopdagen meerdere studies overblijven, kan het zijn dat ze alle drie bij je passen. Zelfs als je de voor- en nadelen tegen elkaar hebt afgewogen.

                    

‘Het gras van de buren lijkt soms groener, maar jouw gras is ook groen’

Ook goed
Wanneer je een keuze maakt betekent het onherroepelijk dat je iets anders niet kunt doen. Je kunt immers niet alles tegelijk. De studiekeuze die je maakt is ‘ook’ goed, net als de andere opties die je nog overhad. Je kunt tijdens je minor(hbo/wo), stage of keuzedelen (mbo) nog kiezen voor één van de andere interessegebieden. Heel vaak hebben de overgebleven studies wel een link met elkaar. Of anders kun je later in je werk deelnemen aan een project of bijscholing in de richting die je ook leuk vindt. Er gaat in de toekomst van je verwacht worden dat je flexibel, ondernemend en creatief bent in je loopbaan. Weet dat er dus ook na je opleiding nog veel te kiezen valt en dat je altijd weer een (groen) zijweggetje of zelfs nieuw (groen) pad kunt nemen.

Voeg een reactie toe