Een nieuwe hobby helpt bij loopbaankeuzes

Je gelooft het niet. Ik heb geen tekentalent ontwikkeld en tien jaar geleden één keer een workshop schilderen gedaan. Daarna heb ik nooit meer een kwast aangeraakt. Nou ja, alleen het kwastje voor het invetten van een bakblik dan. Ik heb me opgegeven voor een schildercursus. En ik heb er veel zin in. Ik heb mij voorgenomen om er met een open blik in te gaan. Gewoon te ervaren wat ik ervan vind.

Ik heb me opgegeven bij een leuke vrouw. Het type warrig haar, hartelijk, wijde trui met sjaaltje om de nek en geen enkele druk om klant bij haar te worden. En dan de locatie, alleen daarom is het al fijn om er te zijn. Een mooi licht atelier in het buitengebied van Dalfsen, met een uitzicht waar je helemaal zen van wordt. Natuurlijk prachtige werken aan de muur, waarvan ik me afvraag of ik ooit in de buurt kom.

Beginnen
Tja en dan moet je beginnen. Maar hoe doe je dat? Eerst maar eens oefenen met kleuren mengen. Toen kwam ik er achter dat rood en groen samen een bruine kleur krijgen. En als je een beetje meer geel of wit toevoegt aan een kleur dat er de mooiste nuances ontstaan. Vervolgens mogen die mooie kleuren op een karton worden aangebracht. Dat kun je natuurlijk met een kwast doen, maar blijkbaar ook met een spatel. En die kwast kun je heen en weer bewegen, maar ook van boven naar beneden. Of stippen, wrijven en lange halen of korte halen. En wat dacht je van diagonaal of rondjes draaien.

“Ik ben altijd dingen aan het doen die ik niet kan, om zo te leren hoe ik ze moet doen” Vincent van Gogh

Ontdekken
Ik kreeg er steeds meer plezier in. Alleen maar ontdekken wat er allemaal kan en wat er ontstaat. Het mooie van acrylverf is dat je er steeds weer een nieuwe laag overheen kunt aanbrengen. Niet tevreden, je kunt altijd weer opnieuw beginnen. En als je er dan met je spatel of de punt van een nat doekje overheen gaat ontstaan er vaak de mooiste effecten. Dan blijkt dat het juist goed is dat je die laag eronder ook hebt aangebracht. Mijn docent zij op een gegeven ogenblik: ‘wat leuk dat jij mag ontdekken’. Deze opmerking voelde als een compliment. Vooral omdat ik het liefst aan iets begin waarvan ik zeker weet dat ik het kan. Nu er geen enkele druk op ligt, ontstaan er verrassende schilderijen. Natuurlijk ben ik echt nog lang geen Jeroen Krabbé, maar het ontdekken en ervaren dat je meer kunt dan je denkt, is zo heerlijk.

Wanneer is het goed?
De volgende les kom ik mezelf weer tegen. Het lukt niet. Door het werk even weg te leggen en op een oefenblad iets anders te proberen, krijg ik toch iets voor elkaar. Ik bedenk dat ik ook nog recht heb op heel veel oefenuren voordat het perfect kan zijn. En iets minder perfect is waarschijnlijk ook al goed genoeg. De vraag is: wanneer is het goed? Aan het einde van de les krijg ik van iedere medecursist andere feedback. Wat de een prachtig vindt, kan de ander minder waarderen.  Dus eigenlijk is het goed als ik tevreden ben, los van wat anderen denken. Wat leer je toch veel over jezelf wanneer je iets nieuws probeert.

Het schilderen biedt nieuwe perspectieven. Je gaat anders naar de natuur, mensen en objecten kijken. Kleine details vallen je meer op. Hoe is de lichtval en daardoor de schaduw. Je kunt het vergelijken met het gebruiken van een verrekijker. Je ziet zoveel meer, doordat je anders gaat kijken.

Doen
Mocht je in je loopbaan veranderingen willen, maar je durft de stap nog niet te zetten. Maak een afspraak met mij voor loopbaanbegeleiding en begin alvast met een nieuwe hobby. Een hobby waar je stiekem al wel eens aan hebt gedacht en toch de stap om welke reden dan ook nog niet hebt genomen. Blijkbaar had ik dat schilderen ook onbewust al wel op mijn lijstje staan, want achter in de kast kwam ik een verzameling kwasten en tubes verf tegen. Ik wil bekennen dat ik niet op zoek ben naar ander werk, want mijn baan is veel te leuk. Wel ben ik gek op leerervaringen, al blijf ik het spannend vinden om de eerste stap te zetten. Blijkbaar is mijn drang om te leren sterker dan mijn angst voor het onbekende. Het mooie van nieuwe stappen zetten op hobbymatig vlak is dat het vervolgens ook lukt in je loopbaan. Het versterkt elkaar. Het maakt niet uit of je een nieuwe sport oppakt, muziek gaat maken of creatief aan de slag gaat. Begin. Ga. Doe!

Voeg een reactie toe