KEUZEBEGELEIDING

Berna biedt inzicht in studie- en loopbaankeuze voor jongeren en volwassenen. Een studie en loopbaankeuze gaat over talent en interesses, maar ook over waarden, wat wil je toevoegen aan onze maatschappij? Wat vind je belangrijk om je voor in te zetten?
Waar ben je nieuwsgierig naar? En vervolgens gaat het over kiezen uit een overvloed aan mogelijkheden. Berna helpt je om een studie te kiezen, om te ontdekken waar je twijfel door komt en om nieuwe loopbaanpaden te gaan bewandelen.

Help, ik kan geen studie kiezen!
Keuzes maken in een wereld van overvloed wordt een steeds grotere uitdaging. De eerste keer dat je een belangrijke keuze maakt is vaak je studiekeuze. Veel ervaring in het maken van belangrijke keuzes heb je dan nog niet. Ook is het lastig om je een voorstelling te maken van je toekomstige werk als je nog geen werkervaring hebt. Dus hoe pak je het aan? Naar open dagen gaan terwijl je geen idee hebt, kan erg frustrerend zijn. Door inzicht te krijgen in jouw talenten en ontwikkelpunten kun je veel beter je eigen keuzes maken. Je ontdekt dat je niet de enige bent met twijfels, onzekerheden en beren op je weg, maar dat jij je daar niet door laat leiden. Je durft je eigen keuze te maken.

Twijfel over je studie of net gestopt
Je hebt grote twijfel of de studie die je volgt wel bij je past. Waar het nou precies in zit weet je misschien nog niet, maar je gevoel geeft aan dat er iets niet klopt. Dan is het fijn om te ontdekken waardoor je twijfel komt. Het kan zijn dat er een andere oorzaak dan je studiekeuze speelt. Het is belangrijk om dit te ontdekken zodat je niet te snel stopt. Soms zie ik ook het tegenovergestelde: dat een te sterk doorzettingsvermogen je in de weg staat om te stoppen, terwijl je eigenlijk al weet dat dit beter is.

Na je besluit om te stoppen komt natuurlijk de vraag en wat nu? Je begint aan jezelf te twijfelen omdat je al een keer een ‘verkeerde keuze’ hebt gemaakt. Zie het niet als een verkeerde keuze, maar als een leerervaring. Op basis van deze ervaring weet je dat dit niet bij je past. Dat wist je nog niet toen je er aan begon. Het is handig om je af te vragen of je keuzestrategie goed is geweest. Hoe ben je tot deze keuze gekomen? Misschien is het tijd om het volgende keuzeproces anders aan te pakken.

Mijn werk is wel oké, maar…
Je vindt jouw werk wel oké, maar steeds vaker bekruipt je een onrustig gevoel. Je zou wel iets anders willen maar hebt geen idee wat. Je hebt collega`s met een hoger loon of hogere functie waarvan jij denkt: “dat kan ik ook of misschien wel beter!”. Je hebt een vaste baan, maar vraagt je af of je dit tot je zeventigste wilt blijven doen. Waarschijnlijk is het tijd voor een loopbaanstap. In een traject ontdek je hoe jij je loopbaan verder vorm kunt geven, hoe jij je eigen keuzes gaat maken en bezig kunt gaan met de zaken die jij belangrijk vindt in je leven. Wil je ontdekken welke loopbaanstap het best bij jou past? Je bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek.