Waarom kan ik niet gewoon tevreden zijn met mijn werk en leven?

“Ik ben soms jaloers op mensen die tevreden zijn met de baan die ze al jaren hebben. Dat lijkt me zo fijn en ook veel makkelijker. Waarom word ik na een aantal jaren hetzelfde te hebben gedaan toch weer onrustig?” Deze vraag komt in mijn praktijk regelmatig voorbij. Wat is het toch lastig voor ons om te veranderen. Het liefst houden we alles veilig en vertrouwd. Dan houden we controle en daarmee denken we zekerheid te hebben. Denken we. Want dan komt er dat onrustige gevoel de hoek omkijken. Dat stemmetje dat zegt dat je dit niet lang meer volhoudt.

Voorkomen van burn-out of bore-out
Eigenlijk is het heel mooi dat ons lichaam zo werkt. Dat het aan kan geven dat er iets aan de hand is. Terwijl ons hoofd nog geen idee heeft wat de oorzaak is en al helemaal niet wat er dan moet gebeuren. Alleen zijn we verleerd om naar ons gevoel te luisteren. Niet zeuren, gewoon doorgaan. Je hebt toch alles wat je hartje begeert? Een lieve partner, schatten van kinderen en een fijne plek om te wonen. Wat wil je nog meer? Het lijkt heel erg egoïstisch om nog meer te willen. Maar misschien is het niet meer, maar iets anders willen. Je hoeft niet te wachten tot je in een burn-out of bore-out beland. Je kunt dit zelfs voorkomen door op onderzoek uit te gaan. De onrust die is ontstaan kan verschillende oorzaken hebben:

…Het kan zijn dat je verveeld raakt, omdat je de werkzaamheden al zo vaak hebt gedaan. Je werkt steeds vaker op de automatische piloot. Een bore-out ligt op de loer. Je brein is toe aan nieuwe uitdagingen. Want daar zijn onze hersens steeds weer naar op zoek. Nieuwe theorie leren en nieuwe handelingen doen houd je brein fit en alert. Dus geen wonder dat we daarnaar op zoek ‘moeten’.

‘Wordt wakker! Op de automatische piloot wordt je leven steeds vlakker…’

…Het kan ook zijn dat jouw waarden niet (meer) aansluiten bij jouw baan of de cultuur van het bedrijf waar je werkt.

  • Als jouw waarde persoonlijke ontwikkeling niet verder mogelijk is omdat er geen budget is.
  • Of omdat er voor jou in je werkomgeving niet meer te groeien valt.
  • Als jouw waarde vrijheid is om zelfstandig te werken en deze wordt steeds meer ingeperkt.
  • Of als je het milieu belangrijk bent gaan vinden en je ziet dat jouw werkgever erg vervuilend bezig is, kan dat gaan schuren.
  • Je wilt graag zinvol bezig zijn, van betekenis zijn. En dat lukt niet (meer) in jouw functie.

…Of misschien worden niet al jouw talenten benut. Jouw kwaliteiten zijn ondergesneeuwd of niet uit de verf gekomen, doordat anderen een grotere mond hadden of meer op de voorgrond durfden te treden dan jij. Je weet dat je het beter of in ieder geval even goed zou kunnen, maar vind het lastig om je uit te spreken.

…Of ben je heel loyaal omdat je er een mooie tijd hebt gehad. Je hebt er veel geleerd. Toen het even niet zo goed met je gezondheid ging, waren ze er voor je. Dan kun je nu niet zomaar vertrekken. Als jij je altijd aanpast aan anderen is de kans op een burn-out groter. Met je eigen grenzen durven aangeven en je eigen weg durven gaan kun je dit voorkomen.

…Zekerheid, veiligheid. Je weet nu wat je hebt en als je naar iets nieuws op zoek gaat, weet je niet of het er beter op gaat worden. Onzekerheid over de toekomst vinden we lastig.  Terwijl er veel mensen in de crisistijd hebben gemerkt dat zekerheid ook maar beperkt is en zomaar kan veranderen. Een mooie spreuk van Gandhi zegt: ’Als je waagt groeit je moed, als je aarzelt groeit je vrees’.

Welke baan past bij mij?
We hebben allemaal onze eigen weg te gaan in het leven. En als die ander ervoor kiest om lekker te blijven zitten waar hij zit, betekent dat niet dat jij dat ook moet doen. Als iemand al aan het plafond zit van zijn kunnen dan is het heel verklaarbaar dat hij geen verandering wil. Of misschien moet die ander eerst zijn eigen angsten onder ogen zien voordat hij nieuwe stappen durft te zetten. Je ziet alleen maar de buitenkant en weet vaak niet wat er schuilgaat achter iemands persoonlijkheid. Wie weet ben jij zijn inspiratie en durft hij ook als hij jou als voorbeeld heeft.

Onze maatschappij en de bedrijven en instellingen waar we werken zijn volgens mij veel meer gebaat bij werknemers die lekker in hun vel zitten, dan bij werknemers die blijven zitten uit angst of loyaliteit. Als je werk doet waarbij je mag leren, uitgedaagd wordt en dat past bij jouw waarden voor een zinvol leven, voel jij je beter. Kun je makkelijker gezonde keuzes maken. Ben je minder vaak ziek. Ben je motiverend en inspirerend voor je omgeving zowel privé als in werk.

Heb je een duwtje in de rug nodig van een loopbaancoach, schroom dan niet om contact op te nemen. Ik loop graag even met je mee op je loopbaanpad om je te laten ontdekken, dat er meer mogelijk is dan je nu ziet.

Voeg een reactie toe