Welbevinden
Hoe mooi zou het zijn als we ons allemaal in dit woord herkenden?! Twee weken geleden had ik op het kennisfestival van de Noloc (beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals) een lezing van Nele Jacobs. Zij is levensloop psycholoog bij de Open Universiteit van Maastricht en gaf aan dat het fijn is om naar welbevinden te streven. Ik vermoed dat iedereen zich wel iets kan voorstellen bij welbevinden. Toch gebruiken we het woord nooit in het dagelijks leven. Ik vraag niet: ’hoe is het met jouw welbevinden? Of bevind jij je wel?’ Het klinkt als ouderwets of iets wat alleen nog door de adel wordt uitgesproken. Toen ik ging googlen op het woord welbevinden, kwamen er vooral mooie schema`s en mindmaps uit het onderwijs en de zorg naar voren. Blijkbaar is het meer een geschreven dan een gesproken woord.
Floreren
Volgens de Van Dale is de betekenis van Wel-be-vin-den: het zich goed, tevreden voelen. Nele gaf de uitleg: het gebruik van al mijn talenten om een gezond, gelukkig en waardevol leven te leiden. Het gaat over floreren op emotioneel, psychologisch en sociaal vlak.
Voldoening
Dat klinkt heel mooi, maar ja we leven meestal in de waan van de dag. We moeten zoveel. Ook hebben we allemaal te maken met heftige en minder leuke dingen. En soms lukt het om op één of twee van deze vlakken het leuk te hebben, maar op alle drie is voor velen van ons een uitdaging. Voor mij in ieder geval wel. Het lukt een tijdje, maar dan toch ook weer een poosje niet. Een levenshouding vanuit veerkracht helpt je om je te blijven ontwikkelen en om dingen te accepteren die je niet kunt veranderen. Het gevoel van voldoening is het meest belangrijk voor welbevinden volgens het onderzoek van Nele. Jezelf de vraag stellen: “waar haal ik voldoening uit?” kun je gebruiken voor keuzes in je werkzame leven, maar ook voor je privéleven. Vaak gaat het over iets kunnen betekenen voor anderen op welk vlak dan ook.
Wel-be-vin-den: het zich goed, tevreden voelen *Van Dale
Welbevinden gaat over ontspanning, zelfvertrouwen, je talenten gebruiken, assertiviteit, spontaniteit, jezelf durven zijn. Positieve emoties die hierbij kunnen helpen zijn: vreugde, trots, hoop, interesse, dankbaarheid, liefde en amusement.
Vrijheid
Ik denk dat het al fijn is als je af en toe tevreden bent. Hoe saai zou het zijn om altijd maar lekker in je vel te zitten en tevreden te zijn. Dan valt er niets meer te ontdekken en te ontwikkelen. Juist als het even tegenzit merk je dat je leeft. En kun je erbij stilstaan wat je het belangrijkst vindt in je leven, om daar weer op af te stemmen. Al ben ik mij ervan bewust dat het ongelijk verdeeld is met wat sommige mensen voor de kiezen krijgen. We hebben geen invloed op wat ons overkomt. “Een van onze grootste vrijheden is hoe we op dingen reageren’, zegt Charlie Mackesy in zijn prachtige boek*. Ook Victor Frankl * zegt “een mens is vrij zijn houding te bepalen”. Al vindt hij het niet zaligmakend. Verantwoordelijkheid is volgens hem het positieve aspect van vrijheid. Een mooie gedachte met 4 en 5 mei in het vooruitzicht.
Vallen en opstaan
Je hebt de vrijheid om te kiezen hoe je omgaat met de dingen die op je pad komen. Je hebt de vrijheid om te streven naar welbevinden. Dat betekent niet dat het allemaal perfect gaat. Het leven gaat met vallen en opstaan, letterlijk en figuurlijk of je nu net begint met lopen of al volwassen bent. In iedere leeftijdsfase loop je weer tegen andere dingen aan. De wetenschap dat dit voor ons allemaal geldt relativeert en helpt mij ook om tevreden te zijn met wat er al is.
* De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard; Charlie Mackesy
* De zin van het bestaan; Victor E. Frankl
Voeg een reactie toe