Lief zijn…

Dat zegt onze zoon vaak als afscheid. Lief zijn voor de ander, maar ook zeker voor jezelf. Zelfcompassie ook wel zelfliefde is in onze maatschappij geen overbodige luxe. Hoe houd je jezelf staande in een wereld waarin alles beter, mooier en sneller moet?! Het gras lijkt bij de buren altijd groener.

  1. Lief zijn is jezelf niet met anderen vergelijken, maar met jezelf. Waar stond je een jaar geleden? Vaak heb je veel meer gedaan dan je dacht. Jezelf meer ontwikkeld dan je doorhad.
  2. Lief zijn is goed genoeg zijn. Perfectie bestaat niet. Al willen we dat nog zo graag. Het nastreven levert alleen maar stress op.  
  3. Lief zijn voor al je tekortkomingen. Je bent een mens, net als al die anderen. Falen is onderdeel van het leerproces. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren (Stephen Covey).
  4. Lief zijn is met begrip en vriendelijkheid naar jezelf kijken zodat je met veerkracht de uitdagingen in je leven tegemoet gaat.
  5. Lief zijn is realistische doelen stellen. Doelen die passen bij jou groei, interesse en die zinvol voor jou zijn. Niet wat anderen van je verwachten. Of torenhoge doelen waar je nooit aan gaat beginnen.

Welke van bovenstaande zou jou het meeste helpen? Als je lief bent voor jezelf, kun je beter keuzes maken die bij jou passen. En je durft te kiezen omdat de ervaring je al veel gaat opleveren, ook al weet je de uitkomst nog niet. Mislukken is zoveel beter dan nooit proberen…

Voeg een reactie toe