Kiezen is ook verliezen

En dat willen we liever niet. Stel je voor dat je iets mist. We kunnen niet alles tegelijk, al willen we dat meestal wel heel graag. Het is vaak een reden om dan toch nog maar niet te kiezen. Want als je ergens voor kiest kun je het andere niet doen, in ieder geval ‘nog’ niet doen. Het is een luxeprobleem, zoveel keuzes. Het helpt bij een studiekeuze- of loopbaanvraag om na te gaan waar je de komende 5 jaar mee bezig wilt gaan. Waar ben je nieuwsgierig naar, wat wil je ontwikkelen, waar wil je meer over weten of beter in worden? En voor jezelf het verschil maken tussen leuk voor hobby of ik wil er echt mijn werk van maken.

Wat eerst?
Als je dan een knoop hebt doorgehakt helpt het ook om niet steeds achterom te kijken en je af te vragen: wat als ik toch dat andere had gekozen? Daarmee kun je jezelf heel onzeker maken. Dat andere kun je wel in je achterhoofd houden voor later. Als keuzevak, minor of later in je werk als nieuw project of cursus. Prioriteren helpt. Wat wil ik nu en wat kan wachten tot later?  

Leerervaring
Je realiseren dat je hoe dan ook moet kiezen om verder te komen helpt om knopen door te hakken. Niet kiezen is stilstaan of kansen voorbij laten gaan. En stel dat je keuze niet is wat je ervan had verwacht, dan heb je dat wel ervaren. Zo weet je beter wat je niet meer wil en kom je dichtbij wat je wel wil. Kiezen is hoe dan ook een leerervaring.

Voeg een reactie toe