Kampioen uitstellen

“Ik ben niet lui, ik ben extreem gemotiveerd om (nog) niks te doen”
Herken jij dat? Ik hoor het vaak van jongeren, maar zeker ook van volwassenen. Je wilt wel graag in beweging komen, maar toch doe je het niet. Anderen noemen je vaak lui en zelf denk je dit eigenlijk ook wel een beetje. De vraag is of dit wel klopt. Probeer te ontdekken waarom je niet in beweging komt.  Is het niet duidelijk wat je moet doen? Is het veel te veel waardoor je niet weet waar je moet beginnen? Vind je het niet nuttig wat je moet doen? Weet je niet hoe je het moet aanpakken? Vind je het spannend omdat je het nog nooit eerder gedaan hebt? Durf je (nog) niet? Onderzoek de situaties waarbij jij het moeilijk vindt om aan de slag te gaan. Wat speelt er werkelijk? Daarvan bewust zijn is de eerste stap naar het anders kunnen doen.

Wanneer wel in de actiestand?
Denk ook eens na over de situaties waarin je heel makkelijk in de actiestand komt. Dat je het al af hebt zonder er veel bij na te denken. Dat je ergens vol voor gaat. Het zijn vast meer situaties dan je door hebt. Hobby`s mag je ook meerekenen. Als ik dit tijdens een keuzetraject bespreek, hoor ik ineens veel enthousiasme en zie ik ogen stralen. Dit betekent dat je niet lui bent, alleen lui doet in sommige situaties. Onderzoek de situaties waarbij jij het moeilijk vindt om aan de slag te gaan. Wat speelt er werkelijk?

Klaar met uitstellen?! Welke eerste stap zet jij?

Gewoontes
Zelf herken ik dat ik vooral ga uitstellen bij onduidelijkheid en als het heel veel is wat er gedaan moet worden. Er zijn dan ineens veel klusjes in huis die ‘nodig’ gedaan moeten worden… Als de opdracht heel groot is helpt het mij om dit in kleinere stukken op te delen. Over het nut van sommige zaken kun je natuurlijk in discussie gaan, al blijft dit vaak ook een verschil van mening. En zie je het nut echt niet (bijvoorbeeld bij middelbare schoolvakken), dan kan het toch nodig zijn om je doel (diploma)te behalen. Je diploma is dan het nut.

Als je geen idee hebt hoe je iets moet doen, kun je natuurlijk gaan googlen. Je kunt ook je studiegenoot of collega om hulp vragen. Mensen die ergens goed in zijn vinden het heerlijk om anderen te helpen. Zo geef jij die ander een fijn gevoel en heb jij tools om weer verder te kunnen.

Het kan ook helpen om je gewoontes te veranderen. Ga eerst na welke gewoontes je hebt, bijvoorbeeld eerst ‘even’ op je telefoon en daarna ga je ‘echt’ aan je huiswerk. Draai dit eens om. Als je weet waardoor jij wordt afgeleid kun je bewust kiezen om deze afleiding uit je buurt te houden. Je zult zien dat je dan veel sneller je werk af hebt.

Als je iets doet waar je helemaal geen interesse hebt, is het geen wonder dat je gaat uitstellen. Je kunt dan beter op zoek gaan naar een baan of studie waar je wel blij van wordt. Waar je nieuwsgierig naar bent en er meer over wilt weten en leren. Neem contact op als je er hulp bij kunt gebruiken. Als een andere richting of baan (nog) een te grote stap voor je is, kun je de uitdaging ook zoeken in extra vakken of nieuwe taken. Zelfs een nieuwe hobby kan soms al een groot verschil maken.

Wil je in beweging komen voor studie- of loopbaankeuzes, neem vrijblijvend contact op!

Voeg een reactie toe