Jezelf vergelijken met…

…een ander levert je vaak frustratie, jaloezie of verdriet op. Er zijn altijd mensen die iets beter kunnen dan jij. Die meer hebben dan jij. Die al doen wat jij ook heel graag zou willen. Toen ik nog maar net ondernemer was had ik bedacht om met mensen in gesprek te gaan, die al veel ervaring hebben. Zo kwam ik bij Mieke aan tafel. Ze was al twintig jaar ondernemer. Ze is coach en trainer en had volop werk. Ze heeft een breed netwerk opgebouwd, waardoor ze ook in de toekomst werk houdt. Dat netwerken was voor haar zo vanzelfsprekend dat ze haast niet kon uitleggen hoe ze dat deed. Ze vertelde enthousiast over haar werk. Waarom het zo leuk was en hoe interessant haar trainingen waren voor de deelnemers. De onderwerpen waar ze aandacht aan besteedt vond ik ook heel interessant en waardevol. Het sprak mij allemaal heel erg aan. Een gesprek waar je het warm van krijgt…totdat er een gevoel bij mij binnensloop die ik pas later als verdriet kon benoemen. Ik werd al stiller in het gesprek en vroeg mij af of het mij ooit zou lukken ook zo succesvol te worden.

…jezelf levert je meestal veel meer op dan je denkt. Als je terugkijkt waar je een jaar geleden stond of zelfs waar je vijf jaar geleden stond dan word je vast heel blij. Wat heb je dan al veel ondernomen en ontwikkeld! Ook al heb je helemaal geen duidelijk doel gesteld toch is er vaak veel meer gebeurt dan je denkt. Herken je het dat je het vaak niet snel genoeg vindt gaan? Dat je je afvraagt wat is er nu eigenlijk de afgelopen week of maand gebeurt. Tijdsbesef is een raar en ongrijpbaar iets. We hebben nou eenmaal vlieguren nodig voordat we bekwaam worden. Ook al heb je een diploma op zak. Maar eigenlijk willen we het direct al kunnen, net zo goed als die ander die het al twintig jaar doet.

‘Een ander zien als inspiratiebron’

Toen ik een paar dagen na het gesprek er realistischer op terug kon kijken besefte ik dat het niet eerlijk was wat ik van mezelf vroeg. Dat ik mezelf ook vlieguren mocht gunnen. Dat ik die ander wel als inspiratiebron kon zien, als iets waar ik naar toe ga werken. Maar dan op mijn eigen manier en in de tijd die ik nodig heb. En onderweg kan ik mijn doelen ook altijd weer bijstellen, door de ervaringen die ik op doe. Ondertussen ben ik vijf jaar verder en heb ik gemerkt dat ik graag letterlijk meer beweging in mijn werk wil. Daarnaast zie ik dat veel mensen het lastig vinden om te ontspannen en hun hoofd leeg te maken. Wat juist heel belangrijk is bij bewust keuzes maken. Daarom ga ik natuurcoaching toevoegen aan mijn dienstverlening. Zodat mensen letterlijk en figuurlijk in beweging komen en zich daarbij relaxed gaan voelen.

Het heeft mij zoveel rust gebracht om alleen naar mijn eigen groei te kijken. Iedereen heeft zijn eigen ontwikkelpunten. Iedereen heeft een ander startpunt en ook een ander eindpunt. En dat is oké. Wat is het fijn om je eigen weg te mogen gaan.

Voeg een reactie toe