Hoe houd ik alle ballen in de lucht?

Altijd maar een overvolle agenda. Van de ene afspraak naar de andere rennen. Voor iedereen klaar staan. Je onrustig voelen als je even niets te doen hebt. Maar gelukkig is er dan altijd nog wel een achterstallig klusje die je kunt oppakken.

In je achterhoofd gaan er misschien al wat alarmbellen af, maar die negeer je. Want druk ervaren en nuttig bezig zijn geeft een goed gevoel. Je doet ertoe. En laat zien wat jij allemaal kunt. Misschien ben je stiekem ook wel trots op al die ballen die je in de lucht houdt.

Voorkomen beter dan genezen
Je kunt natuurlijk wachten tot die bellen in een harde alarmstand komen of je zelfs ineens uitschakelen. Je kunt er ook voor kiezen om het niet zover te laten komen. Voor de één zal het fijn zijn om een periode helemaal met alles te stoppen. Voor de ander is het beter om in kleine stappen meer ruimte voor rust in je agenda te creëren.

Witjes plannen
De eerste stap kan zijn ‘witjes’ in je agenda plannen. Mensen met volle agenda zijn vaak goede planners, dus dat moet lukken. Waarschijnlijk voelt het wel ongemakkelijk om even niets te moeten. Als je eenmaal hebt ervaren hoeveel rust het geeft en hoe fijn dat is wil je niet anders meer. Witjes betekenen een kwartier of half uur niets plannen tussen afspraken in. Mocht er onverwachts iets tussen komen dan heb je niet direct stress erover. En komt er juist helemaal niets tussen dan is dat een cadeautje aan jou. Ga een wandelingetje maken, even rustig koffiedrinken of een hoofdstuk uit je mooie boek lezen. Gun jezelf om even los te komen van je werk. Je brein vindt dat heel fijn, om daarna weer met frisse moed verder te kunnen. De kans is groot dat het zelfs nog sneller af is dan wanneer je maar doorgaat. Als je meer rust in je lijf en ruimte in je hoofd hebt, kun je makkelijker bedenken wat goed voor je is. Wat je eigenlijk het liefst zou willen.

Bedenktijd
Ben jij iemand die het lastig vindt om nee te zeggen? Geef dan als antwoord: ik laat je morgen weten of ik kan. Daarmee bouw je bedenktijd in en kun jij je afvragen of je wel wil en vervolgens of het ook kan. En je bent echt nog steeds een leuk persoon, ook als je nee zegt.

Wees niet te streng
De balans vinden kan best een uitdaging zijn. Helemaal in onze 24 uurs maatschappij, waarin we maar door hollen met ons allen. Het helpt om veel te bewegen het liefst buiten, gezond te eten, voldoende te slapen en leuke dingen doen waarbij je hoofd even leeg kan worden. Voldoende energie is de voorspeller of je iets gaat volhouden of niet. Het lastige is dat die energiebalans voor iedereen weer anders is. Je zult dus zelf moeten uitvinden wat voor jou het beste werkt. Wees niet boos op jezelf als je even je grens bent overgegaan, dit heb je juist nodig om te weten waar de grens voor jou ligt. Zie het als een mooie leerervaring…

Nieuwe gewoontes
Als je dit leest denk je misschien ik wil het wel maar houd het toch niet vol. Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd. Het helpt door het te koppelen aan iets wat al wel een gewoonte is. Bijvoorbeeld lunchen, maak er een wandellunch van. Of als je naar een andere verdieping moet neem dan de trap in plaats van de lift. Voor een gezonde lunch kun je de avond ervoor iets meer koken om het de volgende dag als een salade mee te nemen. Je kunt jezelf bij de keuzes die je maakt afvragen: ‘is dit goed voor mij?’. Vaak lukt het dan makkelijker om gezonde keuzes te maken. Begin met één nieuwe gewoonte die goed haalbaar is. Als deze is ingesleten kun je een volgende oppakken. En ook hierbij geldt dat als het een keer niet lukt, dan is dat een constatering en niet meer dan dat. Morgen weer een nieuwe kans.  

Waar kies jij voor?
Bij een gezonde leefstijl past ook een baan die je energie geeft, waar jij je talenten kunt benutten en waarbij jij je kunt blijven ontwikkelen. Het gaat steeds weer over: ’waar kies jij voor?’ Voor het oude vertrouwde, wat helemaal prima is als het een bewuste keuze is. Of wordt het tijd voor iets anders? Wil je verandering in je loopbaan, maar heb je nog niet duidelijk hoe en wat, neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Voeg een reactie toe