Help ik heb geen passie!

Regelmatig hoor ik jongeren zeggen: ‘ik heb geen passie, ik ben niet laaiend enthousiast over een opleiding. En anderen hebben dat wel, dus ik moet blijven zoeken’. Ze blijven maar twijfelen en denken ik ga vast niet de goede keuze maken.

Is passie hebben geïdealiseerd? Waarschijnlijk wel. Natuurlijk is het heel fijn als je een studie hebt gekozen die je heel interessant vindt. Waarvan je voelt dat het helemaal bij je past. Maar is het erg wanneer dat (nog) niet zo is? Misschien is het juist wel gek als je heel jong al precies weet wat je wilt gaan doen in je leven. Want hoe kun je het allemaal nu al weten? Je hebt ervaring nodig om te merken en voelen waar je van bent.

Vaak weet je wat je niet leuk vindt, maar waar je voor moet kiezen blijft lastig. Dat komt omdat er waarschijnlijk meer studies en beroepen bij je passen. Toch kun je er maar één tegelijk doen, althans dat geldt voor de meesten van ons. Het voordeel van deze tijd is dat je tijdens je studie nog kunt kiezen voor een minor of keuzevakken in een ander vakgebied. En het niveau van je opleiding zegt ook iets over jou. Op het niveau waarop je bent afgestudeerd kun je ook in vele andere beroepsrichtingen nieuwe dingen leren. Niet kiezen is stilstaan. Voor een tussenjaar kiezen met activiteiten waarin je jezelf beter leert kennen kan een optie zijn. Kiezen voor een opleiding die wel leuk genoeg is, al is er geen passie, daar is ook niets mis mee.

Als je om je heen vraagt aan volwassenen wat ze hebben gestudeerd en wat ze nu doen, dan zitten er vaak verrassende verschillen in. Daar weet ik zelf ook alles van 😉 Waar je nu voor kiest hoef je echt niet je hele leven te doen. Door veel ervaringen op te doen leer je steeds meer over jezelf. En je mag steeds nieuwe keuzes maken. Je ontwikkelt jezelf en dat kan soms anders uitpakken dan je van tevoren had verwacht. Dat maakt het leven juist leuk en verrassend. Stel dat je direct al de ideale studie hebt en vervolgens de ideale baan, wat moet je dan nog met de rest van je leven?

Volg je nieuwsgierigheid, blijf je ontwikkelen en je merkt steeds beter wat bij je past!

Voeg een reactie toe