Heb jij aanpassen op je voorhoofd staan?

Jij past je wel aan aan je partner, je kinderen, je werkgever, je collega`s, je ouders, je familie, je vrienden, je buren en al die andere mensen die je in je leven tegenkomt. Pas daarna kom jij aan de beurt. Dat is heel fijn voor al die anderen, maar waar blijf jij? Je doet het omdat het je ook iets oplevert, je hoort erbij, men vindt je aardig, je krijgt niet snel ruzie. Ik vond dat lange tijd heel fijn.

Het is ons natuurlijke instinct om ergens bij te willen horen. Je wilt niet worden afgewezen of buitengesloten. Maar bij te veel aanpassen is de kans groot dat jij jezelf verliest. Als je goed bent in het zeggen: “kies jij maar, maakt mij niets uit”, dan weet je waarschijnlijk niet eens wat je het liefst zou willen. Want de verantwoordelijkheid voor kiezen heb je meestal aan anderen overgelaten. Jij dacht juist dat je makkelijk was door de ander te laten kiezen. Maar eigenlijk zadel je de ander op met de keuze. Als er niemand kiest gebeurt er ook niets. Vaak staat er dan wel iemand op die dan maar beslist en kun jij lekker afwachten wat het wordt. Je kunt je afvragen of dit uitmaakt bij kleine keuzes zoals wat wil je drinken of waar zullen we naar toe gaan. Toch is het vaak zo dat mensen die het juist bij kleine beslissingen al moeilijk vinden, er bij belangrijke keuzes helemaal niet uitkomen.

“Kies jij maar, het maakt mij niets uit”

Neem het jezelf niet kwalijk, want je hebt het nog niet geleerd. Daar kun je wel verandering in brengen. Wil jij leren je eigen (loopbaan)keuzes te maken? Schroom dan niet om een keuzetraject te gaan volgen.

Door jezelf op de eerste plaatst te zetten ben je echt niet egoïstisch. Jij bent net zoveel waard als al die anderen. Ik heb ervaren dat het je helpt om steviger in je schoenen te staan, je eigen grenzen te bewaken en je eigen keuzes te maken. Daardoor krijg je meer energie in plaats van het verliezen. En als je meer energie hebt ben je ook een leuker mens voor jezelf en die ander, want waarschijnlijk kun je het toch niet laten om iets voor anderen te betekenen.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Voeg een reactie toe