Doorzetten

We hebben allemaal veel mooie en sterke eigenschappen. Neem nou doorzetten. Deze kwaliteit wordt door iedereen als een positieve eigenschap gezien. Je bereikt er veel door. Je komt verder dan mensen zonder deze eigenschap. Je haalt succes en een riant salaris naar je toe. Maar iedere goede eigenschap heeft een keerzijde. Ofwel valkuil. Wanneer stop je met iets waar je al zoveel energie in hebt gestopt? Wanneer stop je als opgeven eigenlijk geen optie is voor jou? Wanneer is het genoeg als je niet van ophouden weet?

Het is heel moeilijk voor doorzetters om door te krijgen wanneer het genoeg is. Want je maakt af waaraan je bent begonnen is vaak de overtuiging. Niet zeuren, flink zijn, je kan het best, nog even geduld hebben en vooral doorzetten. Met stoppen wanneer het voor jou genoeg is voorkom je dat je in een burn-out raakt, lichamelijke klachten krijgt of dat je ongelukkig wordt. Weten wanneer het genoeg is en weten wanneer je door moet zetten kun jij alleen zelf bepalen. Voor een echte doorzetter is het heel sterk om ook op tijd te kunnen stoppen.

‘Ze zijn geen ‘mietje’. Opgeven voelt als verlies. Als falen. Maar klopt dat ook?’

En ja het is heel lastig om te bepalen wat je moet doen in sommige situaties. Je kunt advies vragen of kijken wat mensen die lekker in hun vel zitten anders doen dan jij. Doorzetters luisteren vaak niet naar hun gevoel. Ze hebben het niet door of willen er niet naar luisteren, want ze zijn geen ‘mietje’. Opgeven voelt als verlies. Als falen. Maar klopt dat ook? Door deze ervaring heb je veel geleerd. Waarschijnlijk ook wat niet werkt voor jou. Hoe waardevol is dat? Op basis van deze ervaring kun je weer nieuwe en andere keuzes maken.Mensen hebben meestal spijt van de dingen die ze niet hebben gedaan in hun leven. En dat voorkom jij, want je hebt het in ieder geval gedaan, wat de uitkomst ook is.

Als doorzetters wel opmerken wat er allemaal te voelen valt, dan komen ze erachter dat hun lichaam al lang signalen aan het geven is. Al is het dan wel nodig om onderscheid te maken tussen angst en intuïtie. Een idee met een drammerige toon komt vaak vanuit angst. Een idee vanuit je intuïtie herken je aan een gevoel van aanmoediging. Vaak weet je gevoel al wat het wil kiezen, maar komt vervolgens het verstand om de hoek kijken. En die weet veel redenen te bedenken waarom je de keuze eigenlijk niet zou moeten maken.

Het helpt om je af te vragen wat maakt dat je wilt blijven doorzetten terwijl er ook een stemmetje is die graag wil stoppen. Misschien ben je iemand die liever vasthoudt aan het vertrouwde en bekende ook als je er eigenlijk niet vrolijk van wordt. En vind je het lastig om met onzekerheden om te gaan of zie je een nieuwe situatie nog niet voor je. Realiseer je dat je nog steeds een mooi mens bent ook als iets niet lukt. Ergens mee stoppen betekent ook dat je weer open staat voor nieuwe kansen en mogelijkheden.

Voeg een reactie toe